29 Oct 2014

Who's the odd ball?

I mean...pumpkin?


Autumn is the best time for daydreaming and I've always liked having miniature pumpkins on my table during the season. My new addition is a handmade wool felted magical pumpkin that I've made! He is odd, but his friends don't mind him and I can hear them whispering things to each other all day long. And I have this feeling that they're not talking about the weather... What? I think I've heard one of them saying the ''F'' word! Which in this case, is that they are getting ready for ''Falloween'' of course. You see, one of them is talking with a lisp... Now this explains why the florist offered one of them at a discounted price, I knew it! I suspect it's the one with a tiny bump on the side, poor lad...

Highlights of the day:

- I have walked on the streets wearing my new long wool black coat, which I have asked the tailor to modify for me and now I can button it the whole way up and keep the almighty wind away from me! Not only that, but I wore my brand new red wool scarf. I am going to felt a wool brooch to fix it in place and it's not going to be a pumpkin, but a pair of wonderful cherries!

- I've had my morning coffee in the lovely Cognito again, sitting by the window of course... And while reading my book (Jazz by Toni Morrison, remember?) I wrote a short story entitled ''Melancholy'', which is a girl's name. I wrote it on a blank page inside the book on the space in between the chapters, as I had no paper with me. This girl is extremely dreamy and withdrawn and she does not listen to people speaking, but just pretends to, while focusing on their lips movement and teeth. She believes that someone's teeth carry the person's destiny, somehow engraved in their enamel. And she meets a gentleman who is a fish cleaner. She is having a very rare and interesting job herself, distracting children in the Pediatric section of the St. Sweet hospital who are just about to have a minor surgical intervention. Melancholy pretends to be an archaeologist, telling children that if they are going to dig a hole in their back garden they will discover a prehistoric dinosaur egg. The kid's parents must hate her for that, but on the bright side...it gets the job done! In the rest of her time she is doing a Phd studying the Fungi growing on French cheese. The gentleman offers to stir in her coffee and for the first time in her life Melancholy does not pretend to be listening to this stranger, but she is actually captivated by his words!!! Together they start making up a story about a couple of cheeky mice who steal the food from inside a dumbwaiter lift in a patisserie in a small village called Languedoc. I don't know whether they fall in love and start having babies together as my coffee finished and I ran out of blank space to write on...

- Today's phrases highlighted in the book are: '' burned matches rubbed on eyebrows'', alluding to an old beatifying technique which I found amazing, '' a sun that used to slide up like a yolk of a good country egg'' and ''...the company of satisfied man...''. I chose the last two because men are generally satisfied while eating poached eggs. I mean...you can see the correlation, right?

- I have bought a sun-flower and carried it the whole way home holding it on its long stem and at least three people stopped to tell me what a beautiful flower I had! Tomorrow I will buy a thistle from the same place to keep company to my yellow flower. Then God known's what ''secrets'' those two will start whispering to each other... At least I know what to expect, right? I guess that the cross in between a thistle and a sun-flower is a...what?!

- I've had a spontaneous haircut and it looks so... childish!

- I have cooked delicious chicken parmesan with roasted Brussel sprouts and baked gooey amazing almond meal cookies with chopped pieces of almonds!

- I've dressed up like a French aristocrat and wore lipstick inside the house (unheard of as I usually don't even wear it outside!)

October is almost over but I'm glad that I still have November...Before I turn 24, make a dozen wishes and panic that I'm not 21 anymore.


25 Oct 2014

Marsilia Toamna

Daca vrei sa scapi de frigul din Aberdeen tocmai inainte sa inceapa sa ninga si straturile de haine sa depaseasca in numar foile de ceapa, daca vrei sa absorbi ceva soare si ca o camila nesatula de apa sa stochezi caldura in piele si ganduri pana la primavara, trebuie sa faci o escapada undeva la soare!

Asa am ajuns sa inot in voie intr-o zi de toamna tarzie si la 26 de grade Celsius sa mi se para ca sunt in desert sau si mai bine, prunc navleg infasurat cu bete in trei scutece cocon rotogol! In fata privelistea era de nedescris si de pe alta Planeta, nu imi venea sa cred ca in cateva zile o sa revin in orasul in care cerul o sa cada pe mine. Cand inot in mare mereu ma uit la degetele mele in apa- liane sarate, si gust sarea de pe buricul incretit al degetelor murate. Tot ce imi pot aminti acum sunt mainile sub apa, soarele in ochi pe suprafata clara a marii fara valuri, pesti spada fara spada si nisip in sandale.

Se pare ca in Franta nu exista nimic altceva de facut decat sa te plimbi pe strazi pana te-ai pierdut si sa te imbuibi cu mancare. Merg pe strazi si ma opresc la fiecare patiserie: ba un palmier caramelizat, paris-breast, macarons nu mai zic, pizza cu ansoa, croissant cu migdale, quiche cu branza de capra si spanac...Cand ma intorc, refuz orice relatie cu cantarul! De data asta, am avut norocul sa mananc tot felul de scoicarii (coquillage) pana nu am mai putut! Am descoperit ca cea mai buna alegere dintre moule provencale, moule marine sau gratine este Moule Royale! Dupa cum prea bine spune si numele, a fost a ''royal'' experience pe buna dreptate pentru ca pe langa ospatul Pantagruelic cu soupions (mici sepii), escalope (moluste?), crevettes, scoicarii labirintate si inodate in tot felul de forme, restaurantul asta se afla exact la malul marii. Ca sa iti sufle asa...de fantezie, vantul in plete si mireasma marii sa te imbete ca sa iti ajunga pana la vara viitoare si sa iti dea puterea sa te intorci la frig si fulare.

De data asta mi-a placut Marsilai- nu ca data trecuta cand am zis ca acolo nu mai mai duc, pentru ca am ignorat partea ei murdara si saracia, cartierele demolate si faptul ca am fost intrebata de prea multe ori sa explic situatia rromilor si sa vin cu scuze pentru nationalitatea mea, sa ne salvez imaginea si sa spun ca avem si ingineri, si studenti ce invata pe branci, nu numai pungasi. Stiau si pana notiunea de ''tigan'' pronuntata atat de clar, mai bine decat pot eu spune ''merci!'' in franceza. Acum ei stiu cat au inteles din ce am zis...Nu de alta, dar vorbeam in franceza!

Pe langa faptul ca am revenit din nou la Port de Callelongue in zona Les Goude unde am fost si acum doi ani de zile si a fost parca si mai frumos dar totusi neschimbat, de data asta nu a mai venit niciun elicopter sa ne escorteze de pe stanca! M-am aventurat pana pe creasta din varf si de acolo de sus chiar ca te simti putin stapanul lumii...Sau cel putin stapanul a 4 pe 4 metrii patrati in jurul tau pana la prapastie, ce de acolo in jos nu ai mai fi stapan decat pe faptul si gandul ca esti in libera cadere...

Zona Le Paniers din Marsilia are atat de mult farmec incat nici nu mai stiam in ce directie sa ma uit! Din ce imi dau seama este ca un fel de Cartier Latin al Parisului, Greenwich in NYC sau Soho in Londra. Se pare ca acolo s-au adunat toti artistii si galerii de arta sunt la tot pasul ce te imbie sa intri inautru unde poti sa vezi tot felul de minunatii, de la un fier de calcat ce atarna de perete zdrobit de un tanc din WWII pana la coji de oua lipite pe un ceolofan ce aparent se numeste arta! (pe care eu una nu o pot intelege pe deplin...INCA si ma limitez la Modigliani si Chagall). Am baut suc de pere si struguri super mega BIO la o terasa cu scaunele in panta de te tineai de masa sa nu cazi si mancat serbet si mai bio de mure. ''Hipsteri'' peste tot pe unde te uiti...

Am ajuns si la MuCEM- Museam of European and Mediterranean Culture de care am fost foarte impresionata! Un patrat de fier brodat frumos cu modele de fier forjat exact la malul marii. De pe terasa te poti uita printre modelul de otel si vezi vapoarele trecand, zona portului precum si Corniche si Prado in timp ce savurezi un...pastis? (bautura frantuzeasca cu anason cu al carui gust inca duc o batalie sa ma obisnuiesc pentru ca detest liquorice si se aseamana mult). Ce era si mai frumos este faptul ca din muzeul nou si modern se face trecerea printr-o pasarela in cladirea vechea a muzeului ce este din ce am inteles eu un fort. Langa muzeu era o alta cladire indrazneata care isi intindea curioasa gatul lung la suprafata nedumerita si ea cum de a fost inginerita asa de bine si nu cade dovleac peste trecatori. Muzeul a fost deschis si inaugurat in 2013 cand Marsilia a fost declarata capitala Europeana a culturii si arhitectul ce a facut planul este Rudy Ricciotti, acelasi care a facut designul la Pavillion Noir din Aix-en-Provence, cladire ce am avut norocul sa o admir acum 2 ani de zile. Nu ca as stii eu prea multe despre arta si ma dau cunoscator, insa am avut norocul fantastic ca gazada noastra in Marsillia sa fie o fosta absolventa a facultaii de arta si ''inraita'' colectionara de arta (sa ii fi vazut casa plina de aceste capodopere!).

In Les vieux Port am avut sansa sa vad una dintre cele mai complexe targuri de peste de pana acum! (nimic ca un market din Tokyo dar mai pe cinste ca cel local din Aberdeen...).  Pestii se zbateau pe uscat ca naucii si improscau apa pe copiii ce pareau fascinati in loc de terifiati. Tonul era gigant pe masa si iti transa pescarul o felie proaspata la comanda iar pestele spada sarmanul era macelarit pana ce a ramas fara spada...Dupa ce am reusit sa trec peste cruzimea momentului si sa le plang de mila ochilor bulbucati si inaripatilor zburdalnici, chiar mi-a placut la targ dat fiind ca iubesc sa mananc peste. Dupa ce mi-am clatit ochii fometosi, am descoperit tot langa port (dupa ce am facut eforturi supra-sapunesti si m-am opus inversunat sa cumpar sapun de Marsillia de la vanzatorii stradali), un restaurant cu specific Marocan numit Le Souk (recomand) unde am avut un adevarat ospat! Couscous ca la carte cu miel si legume de ai manca pana nu mai poti spune nici ''Merci!'' la final. Sau ''tigan'', depinde.

La finalul sederii noastre in Marsilia am prins si Festivalul Culorilor si pe langa faptul ca toata lumea improsca cu rosu si verde dar mai ales roz in toate directiile, copacii sarmanii aratau nu ca pomi de Craciun ci domnite cochete pudrate si fardate pana nu se mai vad de vopsea! Daca doreai, puteai primi o imbratisare de la unul din membii inregistrati sa alerge la festival dar eu am decis sa sar aceasta oferta. Mi-am imaginat ce culoare urma sa aiba marea in acea zi, dat fiind ca festivalul era pe plaja si ce sa te faci cu o droaie de tineri imbibati in acuarela si ce au baut mai multe beri decat pot numara la ora aceea a zilei...?

In ultima zi, am vizitat Endoume care m-a vrajit cu micile ei plaje private ascunse de ochii turistilor nu prea cunoscatori. Aici nu numai ca aveai sansa sa vezi o buna expozitie de topless- de la ferme pana la atarnate, dar beneficiai si de privirile celor nuzi care nu inspirau prietenie (dat fiind ca noi eram turist si aratam a turist cu aparatul foto de gat, insa se intampla sa stiu de aceste plaje ascunse de la gazda noastra ce ne era ghid...).

In Endoume pot spune ca am mancat cea mai buna pizza de pana acum in celebrul mic port din Vallon des Auffes , nu la celebrul Chez Fonfon care servea Bouillabaisse a la carte (ciorba pescareasca traditionala) la pret de 50 Euro portia ci la Chez Jeannot, cu preturi nu mici dar numai bune pentru un proaspat absolvent unde am gasit pizza fruit de mer. Pizza asta oferea din abudenta alti soupions, alte scoicarii claie peste cochilie, cu mujdei si uleiuri aromate... Farmecul in Endoume consta in scarile ce urca si coboara pe toate stradutele inguste si sfatul ghidului nostru local a fost sa nu ne fie rusine si sa indrazim a deschide toate portitele si a ne catara peste tot. Bun sfat!

Si acum ca nu mai inot in mare si nu imi mai inmoi croissantul in fiecare dimineata in cani de cafea imense pe terase insorite, pot numai sa visez ca o sa ma duc din nou. Si pana atunci, raman cu pozele. Numai pestii spada raman cu spada-n cutit...

Emjoy the artphotos!


























Cartea Momentului

In ultima vreme am vrut sa aflu mai mult despre NYC dat fiind ca inca ma gandesc cu nostalgie la plimbarile din serile tarzii pe strazile cu multe numere si zgomotul...Zgomotul ce il auzeam toata noaptea si nu ma lasa sa dorm o clipa! Era ca si cum o intreaga jungla de lighioane se dezlantuia in mijlocul noptii in timp ce incepea si un taifun.Orasul asta nu doarme pe buna dreptate si am putut intelege de ce de-a lungul timpului atati artisti, fugari si clandestini au innebunit de dragoste pentru acest oras, au compus versuri de neuitat si au sadit si in inima altora dorinta de a vedea acest oras si numai pentru o zi!

Prin urmare, am cautat nu numai cele mai cunoscute filme ce au loc in New York dar si cele mai celebre carti ce descriu orasul in mizeria si frumuseatea lui. Asa ca abia ce am terminat Ragtime scrisa de E.L Doctorow si am inceput Jazz de Toni Morrison.

Parte din lista de carti ce ilustreaza Newyorkul sunt:

-Call it Sleep by Henry Roth;
-A tree grows in Brooklyn, Betty Smith;
-Here is New York, E.B White;
- The Chosen, Chain Potok;
-Time and Again, Jack Finney.

Pe langa asta, toamna, ploaia si vremea rece mereu mi-au adus o sete de lectura asa ca am gasit pe Coursera.org (un website bun daca vrei sa urmezi niste cursuri online intr-un subiect ce te intereseaza predat de profesori de la diferite universitati) un curs numit ''The fiction of relationship'' ce exploreaza conexiunea umana nu numai relationala sau erotica si relatia noastra cu diverse lucruri dragi si locuri, dar cu textul si literatura. Parte din curs a trebuit sa analizam caracterul a diferite personaje fictive iar asta mi-a adaugat noi carti pe lista de lectura ce poate o sa va inspire sa le cititi:

-The Ice Palace by Tarjei Vesaas;
-Light in August, William Faulkner;
-Bartleby, the Scrivener and Benito Cereno by Herman Melville;
-Manon Lescaut, Abbe Prevost;
-Beloved by Toni Morrison;
- A Country Doctor, Frank Kafka.

Pe lista mea de carti am adaugat si short stories and poems by T.S Eliot si D.H Lawrence precum si carti pentru copiii printre care se numara:

- The Wishing Tree, William Faulkner;
-The bomb and The General, Umberto Eco;
- The Three Astronauts, Umberto Eco;
- The Gnomes of Gru, Umberto Eco.

Iubesc cartile cu povesti pentru cei mici, am o intreaga colectie si pana acum favoritele mele sunt ''Five for Silver'' scrisa de Frances Berrill, povestea mea preferata din colectie fiind despre acest arici singuratec ce se decide sa pretinda ca este o broasca testoasa si se ascunde intr-o carapace de testoasa gasita in padure. Asa devine cel mai bun prieten al fetei Generalului care din intamplare obisnuia sa aiba o testoasa si fetita crede ca broasca ei a venit inapoi la ea! Ariciul acesta bea mult lapte si crede temporar ca mama lui este o vaca! Am avut norocul sa gasesc o copie veche a cartii ilustrata superb.

Cealalta carte preferata dedicata atat adultilor cat si celor nastrujnici este ''The Water Babies'', scrisa de Charles Kingsley si la fel, copia mea este magica- am gasito intr-un charity shop!

Lectura placuta cu miros de lemn ars sa aveti toamna asta!

Porumbi si melci

Miroase din nou a lemne arse pe foc si porumbii se parjolesc pe focuri pe la tara.
In afara Aberdeenului miroase a toamna si ma face sa ma gandesc la copilarie si la dovlecii sculptati harnic de maini dibace.
Tufanelele sunt nelipsite de pe masa mea in acest sezon la fel ca si tartacutele si o noua jucarie: dovleacul magic mesterit de mine prin tehnica ''wool felting''.
Am gasit si eu porumbi imbracati in hainuta matasoasa, asa cum nu am mai vazut pe nicaieri in ani de zile. Miroase a porumbi dulci si lecturi citite cu glas tare pe indelete.

Toamna asta ma plimb mult seara, strazile din Rosemount sunt magice in serile nu prea reci. La ferestre vad vrajitoare si maturi aspre ce pun pariu ca noaptea dau o tura si leagana pruncii adormiti.

Si cum astazi a fost un alt targ local in Aberdeen am avut norocul sa gasesc melci! Deja fierti si preparati numai buni de mancat cu un sos de maioneza si usturoi! Ce altceva ar merge mai bine cu porumbii fierti?

Melci, porumbi si seri tarzii.

In plimbarile mele tocmai ce am descoperit o noua cafenea chic la care o sa ma aventurez din nou in cateva minute. Se numeste Cognito si proprietarul a tinut musai sa tina deschis pana la ora 9 in fiecare seara! Asa ca imi pot bea ceainul din-nainte de culcare in compania altora care se bucura de toamna asta- cu, sau fara porumbi sau melci... Nu numai asta, dar servesc inghetata delicioasa!

Si nimic nu se compoara cu o portie de inghetata mancata in interioul unei cafenele calzi si primitoare cu geamuri aburinde, cand afara iti ingheata nasul!

4 ani de zile si inca mai descopar bucuriile si surprizele Aberdeenului.

Maine ma duc la vanatoare de castane pentru ca bag seama ca in curand vine vremea semineului si merg bine impreuna!

Bucurati-va de toamna!